De bewuste en enige meester

holistisch lesgeven

‘Wees de bewuste en enige meester in je leven’, las ik vandaag in de Maya-kalender. Een uitspraak die ik naar de kinderen in de klas vaak vertaal als: ‘Je bent je eigen baas’. Ze vinden het fijn als ik dat als meester tegen ze zeg. Het geeft ze een gevoel van vrijheid, autonomie en zichzelf mogen zijn.

Nieuwetijdskinderen voelen feilloos aan dat ze zichzelf mogen sturen in hun leven en dus mede in hun eigen ontwikkeling in de klas. De ouderwetse top down-benadering werkt niet meer, is 3D zeggen we ook wel. We zijn inmiddels in een tijd van 5D, de 5e dimensie, een tijd waarin het bewustzijn van de mensheid is verhoogd.

Ik koos als beginnend leraar voor de montessoriaanse manier van lesgeven. Uitgaan van de intrinsieke motivatie van kinderen en de kinderen mogen begeleiden in hun individuele werkkeuze sprak me daarbij aan. Ik besef dat dit in de meeste (reguliere) klassen niet het geval is. In de inmiddels meer dan 20 jaar lesgeven merk ik dat dit – door Maria Montessori ongeveer 125 jaar geleden bedachte onderwijssysteem – nog steeds het dichtst bij het voor mij meest ideale onderwijssysteem in de huidige tijd ‘Holistisch Lesgeven’ staat. Dit vernieuwende onderwijsconcept bedacht ik samen met mijn vrouw Miriam, pedagogisch antropologe, en Nicole Broers, oprichtster van het Nieuwetijdscentrum. Het vernieuwende uit zich in de verschillende tools, die we gebruiken in de klas, om deze hoogsensitieve kinderen nog meer zichzelf te mogen laten zijn, in hun kracht te zetten en zo tot zelfexpressie te laten komen. Hun zelfscheppend vermogen, ook wel creatieKracht wordt hierbij aangeboord.

Voor ‘Holistisch Lesgeven’ hebben we een nieuwe opleiding op HBO-niveau geschreven, die in januari 2021 van start gaat.

Hartegroet, Joep

#holistischlesgeven#nieuwetijdscentrum#onderwijs#onderwijsvernieuwing#kindsisnietzijngedrag#verbindinginliefde#hoogsensitiviteit#hsp#nieuwetijdskind#holistischeopleidingen

Eén reactie

  1. Nicole Broers

    ffff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *