Loslaten

loslaten

is een voortdurend proces in het leven van ons allemaal en is veelomvattend. Het loslaten van materiële zaken, baan. Het loslaten van geliefden die verhuizen, geliefden die komen te overlijden of overledene zijn. Het leeftijd adequaat loslaten van je kinderen. Dit alles brengt allerlei emoties, gevoelens en spanningen teweeg. Wanneer deze niet verwerkt worden, zorgen deze energetisch voor blokkades in het lichaam. Van groot belang is dus uiteindelijk ook het loslaten van je beperkende overtuigingen, emoties, controle, perfectionisme, verwachtingen en alles wat jou tegenhoudt in het simpelweg gelukkig zijn.

Kortom:

LOSLATEN

is zeker niet altijd gemakkelijk en gedurende je leven leer je daar -als het even kan- steeds beter mee omgaan.

Een veelgehoorde opmerking in dit kader is: ‘Je moet het gewoon loslaten’.  Ja leuk, maar hoe dan?

Hoe je met loslaten omgaat, wordt al in je vroege jeugd bepaald. Je ouders zijn daarin een voorbeeld en veelal onbewust ga je op dezelfde wijze met bepaalde kwesties om. Zoveel factoren zijn hierbij van belang, zoals:

  • Heb jij je veilig gevoeld bij je ouders en later in je omgeving?
  • Heb jij het vertrouwen van je ouders gekregen dat je het helemaal zelf kunt?
  • Heb je ouders jou het gevoel gegeven dat je goed bent zoals je bent?
  • Hebben je ouders jou geaccepteerd zoals je bent?
  • Hebben je ouders jou gezien, gehoord en serieus genomen?

Of wel in hoeverre heb jij gekregen wat je nodig had als kind, zijn jouw basisbehoeften vervuld?
Op het moment dat dat niet het geval is, zal je een overlevingsstrategie ontwikkelen hebben, zodat je deze pijn niet hoeft te voelen. Je kunt hierbij onder meer denken aan: Controle, perfectionisme, niet voelen, je aanpassen, niet praten over gevoelens etc. Deze manier van overleven heb je vaak ook al meegekregen van je ouders.

Hoe is jouw hechting en binding met je moeder/vader geweest? Ben jij door je ouders grootgebracht om uiteindelijk te groeien naar een autonome persoonlijkheid? Ben jij opgevoed vanuit vertrouwen of juist vanuit angst?

Jouw manier van loslaten of juist jouw moeite met loslaten heeft hier alles mee te maken. Wees je bewust: Hoe is dit alles bij jou?

Veel mensen vechten nog tegen wat gewoon “is”, ze accepteren niet dat ze bijvoorbeeld hun baan of iets materieels verloren hebben. Of ze houden juist vast aan hun controle en/of perfectionisme, want dat geeft hun houvast. Ze gaan juist weg bij al die vervelende gevoelens en emoties, ze lopen er voor weg en willen het niet voelen.

  • Maar hoe kan je iets -wat dan ook- loslaten als je het niet eerst vastpakt! Dus door eerst toe te laten, dus door overgave aan wat “is”, kan je loslaten. Je voelt wat je voelt en blijft bij dit gevoel en met behulp van je ademhaling, adem je naar je onderbuik, adem je door dit gevoel heen. In eerste instantie zal het gevoel, de emotie, de spanning groter worden, maar als snel wordt dit minder. Mogelijk komen daarvoor andere gevoelens, emoties en spanningen in de plaats. Je blijft gewoon voelen met gerichte aandacht en diep naar je onderbuik ademhalen, net zo lang tot het rustig is.

Kernwoorden bij loslaten:
Toelaten, acceptatie, overgave, met gerichte aandacht blijven voelen + onderbuikademhaling, loslaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *