Verlies van gezondheid door kanker

verlies van gezondheid door kanker

Wist je dat verlies van gezondheid door kanker, gevoelens en emoties van rouw en verlies met zich meebrengt? Dat deze pas de ruimte krijgen als de kans op overlijden niet meer speelt.

Binnen de opleiding kwam de volgende vraag naar voren. Voor mij, maar zeker voor betrokkene, was de onderstaande uitkomst een echte EYE OPENER. Wellicht voor meer mensen herkenbaar.

Mijn studente, fictief Esmé genaamd, kwam met de volgende vraag voor haar situatie:

“Een aantal jaren geleden had zij een zeer agressieve vorm van lymfklierkanker gehad. Een behoorlijk aantal bestralingen en chemokuren heeft ze ondergaan, waarna een jarenlang herstel volgde. Niet alleen een herstel van het lichaam, maar ook emotioneel en mentaal.  Natuurlijk kwamen de grote levensvragen aan de orde. Ze was heel goed op weg, had haar rugzakje behoorlijk goed leeggemaakt. Maar moest jaarlijks nog allerlei onderzoeken ondergaan, van bloed prikken tot scans, om te kijken of ze nog steeds kankervrij was. De laatste keren waren deze onderzoeken zo traumatisch geweest, het stond haar dan ook erg tegen dat al die rotzooi weer in haar lijf gespoten werd. Het bloed prikken werd steeds lastiger en de laatste keren was ze onderuit gegaan. Het voelde niet goed. En wat was hier nu de oorzaak van? Ze was er zelf nog steeds niet achtergekomen, wat nu maakt dat ze de onderzoeken zo zwaar vond.”

Met behulp van de biotensor zijn we aan de slag gegaan. Heel snel zijn we tot de kern gekomen. Esmé gaf aan dat er geen angst voor een slechte uitslag onder zat. Ze had vertrouwen in haar lichaam.  De volgende emoties lagen onder dit thema “traumatisch ervaren van na-onderzoeken” : Verdriet, onmacht, boosheid, angst en tenslotte ROUW en VERLIES.
Rouw en verlies van gezondheid was de hoofdoorzaak. Esmé werd door deze uitkomst heel erg emotioneel. Ze vertelde dat ze na de slechte uitslag: Een agressieve vorm van lymfklierkanker, in rollercoaster terecht was gekomen. Een stroomversnelling van emoties, er gebeurde van alles met haar zelf en met haar lichaam. Slechts één ding was belangrijk: OVERLEVEN, tijd voor iets anders was er eenvoudigweg niet.
Nu jaren later, nu ze in rustiger vaarwater was gekomen, was het tijd geworden -om na inzicht te hebben gekregen- om aan de slag te gaan met de rouw en verlies van haar gezondheid. Het verlies van haar gezondheid betekent voor haar een hele andere toekomst dan dat ze ooit voor ogen had. Overigens vertelde Esmé mij dat haar ziekte haar ook veel gebracht had, ze stond heel anders in het leven.

We zijn nu aan de slag gegaan met de gevoelens van rouw en verlies van gezondheid.

Heel veel mensen die een ernstige en/of  levensbedreigende ziekte hebben gehad zullen in eerste instantie op de overleef stand hebben geleefd. Als ze weer herstelt zijn gaan ze vaak “gewoon” door met leven. Belangrijk is je bewust te zijn dat op het moment dat er allerlei (vage, dus niet echt aanwijsbare)  emotionele of fysieke klachten zijn dit te maken kan hebben met ROUW en VERLIES van GEZONDHEID.

Eén reactie

  1. Nicole Broers

    bbbbb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *