Een miljoen vage klachten

holistische aanpak

De bijlage Wetenschap van het NRC opende met de kop:

Een miljoen vage kwalen

“Chronische buikpijn, moeheid, hoofdpijn. Een miljoen Nederlanders komen er mee bij de huisarts. En niemand weet wat helpt.
Ziek, maar waarvan? Geneeskundig Medisch onverklaarbare klachten zijn lastig wetenschappelijk te onderzoeken, en drijven dokter en patiënt tot wanhoop.”

Herkenbaar? Hopelijk niet voor jou, want dan heb je wellicht al de hele medische malle molen doorlopen, met helaas niet al te veel en vooral ook geen blijvend resultaat. Laat ik wel opmerken dat we de reguliere geneeskunde nodig hebben, maar dan samen met de complementaire zorg als aanvulling.

Ik heb de afgelopen jaren vele cliënten gehad die ‘uitgedokterd’ zijn, die met hun klachten maar moesten leren leven. Wat dan voor velen volgt is een lange zoektocht. Immers vele wegen leiden naar Rome en voor een ieder is dat weer een andere weg. Deze weg moet immers wel goed zijn, goed voelen.

Een miljoen vage kwalen en holistische aanpak

De enige remedie tegen deze vage kwalen is voor mij een holistische aanpak. Overigens kan iedere fysieke klacht gebruikt worden om te kijken wat de werkelijk oorzaak is. De fysieke klacht is slechts een symptoom op wat op veel dieper niveau aandacht, heling nodig heeft. Blijvende genezing volgt zeker niet door alleen deze fysieke klacht, dus het symptoom aan te pakken met medicijnen. Of de klacht gaat überhaupt niet weg of komt later terug in verergerende of andere vorm.

Bij een holistisch aanpak wordt naar de mens in zijn geheel gekeken. Met behulp van de biotensor of kinesiologie wordt volgens bepaald testprotocollen getest wat de  klacht maakt, dus wat de oorzaak is, namelijk:

  • Emotioneel gezien, vanuit welke emoties/gevoelens handel jij
  • Mentaal gezien, vanuit welke beperkende overtuigingen leef en handel jij
  • Spiritueel gezien, wie ben jij diep van binnen en doe jij waar je blij van wordt en waar je hier voor gekomen bent
  • Hoe is jou zelfbeeld, eigenwaarde, zelfvertrouwen.
  • Hoe zit het met je gezonde delen, traumadelen en overlevingsdelen en in verband hiermee wat zijn de patronen binnen de generaties
  • Is er nog fysieke ondersteuning nodig in de vorm van ontspanning, beweging, voeding, voedingssupplementen, ademhaling en ontzuren/ontgiften.

De ervaring leert dan -natuurlijk afhankelijk van de ernst van de klachten- dat cliënt zich al snel beter voelt. Op de eerste plaats voelt hij zich serieus genomen, gehoord en gezien. Wat al een hele belangrijke stap in de goede richting is.

Gebruik gemaakt wordt van hele oude wijsheden. Wijsheden van het westen, zoals de oude gezegden over bepaalde organen.
Zoals ‘iets op je lever hebben’, ‘je gal spuwen’ en ‘pisnijdig zijn’.
Zeker ook de Chinese wijsheden, de lever staat voor boosheid, de gal staat voor frustratie. En natuurlijk nog heel veel meer.

Ons lichaam staat niet los, ons hart wordt beïnvloedt door vele systemen en factoren in ons lichaam en visa versa. En wat zijn de gevolgen voor ons fysieke hart als jaar in jaar uit:  ‘we niet ons hart volgen’, ‘we het hart niet op de tong hebben’, ‘we van ons hart een moordkuil maken’ en ‘we ons hart niet uitstorten’? Andere manier van benaderen!

Ons lichaam is heel wijs, weet alles, ook al zijn we ons niet meer bewust van wat er allemaal gebeurd is.  Het is dus erg belangrijk om je lichaamsbewustzijn verder te ontwikkelen,  dat je je bewust bent wat je voelt en wat je je lichaam je dus te vertellen heeft. Meer lichaamsbewustzijn met behulp van aandacht in de vorm van een bewuste onderbuikademhaling. Bewust wording van wie ben jij, wat voel je en vandaar uit wat zijn je grenzen.

Kortom in een beperkt aantal sessies, dus zeker geen jarenlange therapie, ga je verder met je persoonlijke en spirituele (wie ben ik?) ont-wikkeling. Jawel, met als ingang je fysieke klacht, met als resultaat vele vliegen in één klap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *